پیامکهای مشکوکی که بوی کلاهبرداری میدهند
محمد جعفر نعناکار در گفتگو با خبرنگار حقوقی قضائی باشگاه خبرنگاران، اظهار داشت: هرچند با ظهور فناوریهای نو زندگی با رشد و توسعه همراه شده است اما به همین میزان جرائم مرتبط با فناوری پیشرفت نموده است.
وی با بیان اینکه سارقان و کلاهبرداران خود را به پیشرفتهترین و در دستترین ابزارها برای نیل به اهداف خود تجهیز نمودهاند، تصریح کرد:
از جمله این فناوریهای فراگیر میتوان به سامانههای مرتبط با خدمات GSM اشاره و به طور واضحتر فناوری ارسال پیامک را مورد توجه قرار دارد.
نعناکار ادامه داد: بر طبق آمارهای موجود ۵۰ میلیون نفر از خدمات GSM در ایران استفاده میکنند که گاه روزانه در کشور 500 میلیون پیامک ارسال و دریافت میگردد و طبیعتا در میان این پیامکها، پیامهای تبلیغاتی و اطلاعرسانی موجود است.
وی با اشاره به کلاهبرداری یا فیشینگ پیامکی گفت: پدیده نو ظهوری که در خصوص جرائم پیامکی ایجاد شده است فیشینگ پیامکی نام دارد که معمولا تبهکار با استفاده از بانک های اطلاعاتی موجود اقدام به ارسال پیامک کرده و چنان متن فریبندهای را با نام و مشخصات سجلی فرد ارسال میکند که کمترین شکی برای قربانی در خصوص تقلبی بودن به وجود نمیآید.
این حقوقدان با اشاره به عدم فرهنگ سازی و نبود بسترهای قانونی مناسب در خصوص حریم خصوصی افراد بیان کرد: معمولا این اطلاعات از فضای اینترنت و یا فرمها استخراج و با قیمت بسیار پائین به شرکتهای تبلیغاتی و یا درخواستکنندگان خصوصی فروخته میشود.
نعناکار در ادمه افزود: با توجه به پیشرفت روز افزون این نوع فناوریها امکان جعل شماره تلفن فرستنده و ارسال متن از خارج از کشور به داخل وجود داشته و گاه قربانی پیامی را دریافت میکند که شماره آن منطبق با شماره سرویسهای خدمات دهندهای چون بانک یا بیمه میباشد تنها راه باز شناخت جعلی بودن این نوع پیامکها مراجعه به بخش جزئیات ارسال کننده است و باید شمارههای ارسال کننده و سرویس دهنده در آن به دقت بررسی شود و به ساختار ظاهری پیام توجهی نکرد.
وی با بیان این که هنگام مواجهه با این نوع کلاهبرداریها در درجه اول بالا بردن سطح آگاهیهای آحاد جامعه و بعد فرهنگ سازی در خصوص حریم خصوصی لازم به نظر میرسد ادامه داد: باید توجه نمود طبق قانون جرائم رایانهای مخصوصا فصول اول سوم و هشتم این قانون مجازاتهایی برای این گونه جرایم و کلاهبرداریها در نظر گرفته شده است و میتوان برای رسیدگی به دادسرای مخصوص رسیدگی به جرائم رایانهای مستقر در تهران مراجعه و یا اطلاعات را از طریق پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات پیگیری نمود.
این حقوقدان با اشاره به مجازات این قبیل جرائم گفت: به طور کلی مجازات چنین کلاهبرداریهایی را میتوان حبس از ۱ تا ۵ سال و جزای نقدی از ۲۰ تا ۱۰۰ میلیون ریال یا هر ۲ مجازات اعلام نمود البته طبیعتا نوع جرم و خسارات به وجود آمده و استفاده از نوع فناوری در نوع و شدت مجازات تاثیرگذار خواهد بود.
نعناکار در پایان خاطرنشان کرد: در خصوص کلاهبرداریهای پیامکی که امنیت و آسایش عمومی را به خطر میاندازد و علیه سیستمهای خدمات رسانی عمومی از طریق خدمات درمانی آب، برق، گاز، مخابرات، حمل و نقل و بانکداری باشد قانونگذار مطابق ماده ۱۱ جرائم رایانهای حبس ۳ تا ۱۰ سال را پیش بینی نموده است.
انتهای پیام/
[…] پیامکهای مشکوکی که بوی کلاهبرداری میدهند […]